Warsztaty kulinarne Sokołów to cykl smakowitych spotkań z wyjątkowymi gośćmi, podczas których główną rolę odgrywa jedzenie. Zaproszeni dziennikarze i blogerzy pod czujnym okiem ekspertów z kuchni Sokołowa poznają tajniki sztuki kulinarnej zgodnej z najnowszymi trendami żywnościowymi.
Celem organizowanych spotkań jest promocja zdrowego trybu życia i propagowanie trendu zero waste. To też okazja do poznania sekretów pracy najlepszych kucharzy i wzbogacenia swojego przepiśnika o nowe inspirujące propozycje kulinarne.
Wszystkie warsztaty składają się z dwóch części: pierwszej – merytorycznej, podczas której współpracujący eksperci przybliżają uczestnikom warsztatów temat i dzielą się swoim doświadczeniem, oraz drugiej – praktycznej. Każde ze spotkań poświęcone jest innej tematyce. Dotychczas uczestnicy mogli zgłębić wiedzę dotyczącą diety seniorów i diabetyków, zdrowych lunchboksów dla dzieci, gotowania w duchu zero waste oraz tradycyjnych potraw kuchni polskiej, włoskiej i brytyjskiej.
Warsztaty kulinarne Sokołów goszczą najczęściej w pięknym Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożerbskiej. To tutaj odbywają się spotkania bożonarodzeniowe i wielkanocne, podczas których goście mogą spróbować menu wypełnione tradycyjnymi, świątecznymi recepturami. Wspólne gotowanie organizowane było też we wrocławskim Browarze Mieszczańskim oraz warszawskiej Hali Koszyki. To na pewno nie ostatnie miejsca, które odwiedzi Sokołów ze swoimi warsztatami. Kulinarna mapa Polski z pewnością poszerzy się o kolejne lokalizacje.