Z pewnością słyszałeś, że Sokołów S.A. to jeden z największych i najnowocześniejszych producentów wyrobów mięsnych w Polsce i w środkowo-wschodniej Europie.
Wciąż głodny wiedzy? Podzielimy się z Tobą smakowitą porcją zaskakujących ciekawostek.
Uwaga, ostrzegamy – apetyt na Sokołów rośnie w miarę… czytania!
Oddział w Tarnowie produkuje rocznie tyle burgerów, że po nałożeniu na siebie stanowią wieżę wyższą niż Mount Everest
Sokołów był pierwszą firmą mięsną notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych
Sokołów jako pierwszy wprowadził do sprzedaży parówki bez osłonek
Historia oddziału w Robakowie sięga 1899 r.
Sokołów S.A. osiąga roczną wartość sprzedaży ok. 4,6 mld złotych
Sokołów S.A. zatrudnia ponad 8 tys. pracowników
W 2019 r. Sokołów S.A. sprzedał ponad 374 000 ton produktów
Oddział w Czyżewie produkuje miesięcznie tyle kilometrów parówek, ile jest z Warszawy do Nowego Jorku
Pracownicy oddziału w Czyżewie produkują miesięcznie tyle pasztetów, ile waży ok. 100 słoni
Grupa Sokołów posiada 285 sklepów
Produkty Sokołów S.A. są dostępne w około 40 krajach na całym świecie
Oddział w Dębicy jest jedynym w Polsce producentem wyrobów z naturalną pleśnią na powierzchni
Produkty z Dębicy dojrzewają nawet do 6 tygodni w specjalnych komorach dojrzewalniczych
Fuzja Grupy Sokołów z Grupą Farm Food nastąpiła w 2000 r.
Grupa Sokołów składa się z 8 nowoczesnych zakładów oraz 5 spółek zależnych
Oddziały Sokołów S.A. spełniają najwyższe standardy jakości, potwierdzone certyfikatami BRC i/lub IFS
Sezonowanie wołowiny w oddziale w Kole trwa od 10 dni do 6 tygodni