![](/sites/default/files/styles/max_1920/public/images/czy-wiesz-ze.jpg?itok=J-kZf9BV)
Z pewnością słyszałeś, że Sokołów S.A. to jeden z największych i najnowocześniejszych producentów wyrobów mięsnych w Polsce i w środkowo-wschodniej Europie.
Wciąż głodny wiedzy? Podzielimy się z Tobą smakowitą porcją zaskakujących ciekawostek.
Uwaga, ostrzegamy – apetyt na Sokołów rośnie w miarę… czytania!
![](/sites/default/files/styles/max_1920/public/paragraphs/cwz_01.jpg?itok=DmdUrhau)
![](/sites/default/files/paragraphs/icon-01_0.png)
Oddział w Tarnowie produkuje rocznie tyle burgerów, że po nałożeniu na siebie stanowią wieżę wyższą niż Mount Everest
![](/sites/default/files/styles/max_1920/public/paragraphs/cwz_02.jpg?itok=KzwFl1_O)
![](/sites/default/files/paragraphs/icon-02_0.png)
Sokołów był pierwszą firmą mięsną notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych
![](/sites/default/files/styles/max_1920/public/paragraphs/cwz_03.jpg?itok=CyDmakFK)
![](/sites/default/files/paragraphs/icon-03_0.png)
Sokołów jako pierwszy wprowadził do sprzedaży parówki bez osłonek
![](/sites/default/files/styles/max_1920/public/paragraphs/cwz_04.jpg?itok=W6q_drMl)
![](/sites/default/files/paragraphs/icon-04_0.png)
Historia oddziału w Robakowie sięga 1899 r.
![](/sites/default/files/styles/max_1920/public/paragraphs/cwz_05.jpg?itok=VlZL-dO_)
![](/sites/default/files/paragraphs/icon-05_0.png)
Sokołów S.A. osiąga roczną wartość sprzedaży ok. 4,6 mld złotych
![](/sites/default/files/styles/max_1920/public/paragraphs/cwz_06.jpg?itok=cdHgMpYk)
![](/sites/default/files/paragraphs/icon-06_0.png)
Sokołów S.A. zatrudnia ponad 8 tys. pracowników
![](/sites/default/files/styles/max_1920/public/paragraphs/cwz_07.jpg?itok=9_lOwYSa)
![](/sites/default/files/paragraphs/icon-07_0.png)
W 2019 r. Sokołów S.A. sprzedał ponad 374 000 ton produktów
![](/sites/default/files/styles/max_1920/public/paragraphs/cwz_08.jpg?itok=M5SIWb7E)
![](/sites/default/files/paragraphs/icon-08_0.png)
Oddział w Czyżewie produkuje miesięcznie tyle kilometrów parówek, ile jest z Warszawy do Nowego Jorku
![](/sites/default/files/styles/max_1920/public/paragraphs/cwz_09.jpg?itok=ORuIp8g9)
![](/sites/default/files/paragraphs/icon-09_0.png)
Pracownicy oddziału w Czyżewie produkują miesięcznie tyle pasztetów, ile waży ok. 100 słoni
![](/sites/default/files/styles/max_1920/public/paragraphs/cwz_10.jpg?itok=-W-bdlGd)
![](/sites/default/files/paragraphs/icon-10_0.png)
Grupa Sokołów posiada 285 sklepów
![](/sites/default/files/styles/max_1920/public/paragraphs/cwz_11.jpg?itok=LrTl1OXV)
![](/sites/default/files/paragraphs/icon-11.png)
Produkty Sokołów S.A. są dostępne w około 40 krajach na całym świecie
![](/sites/default/files/styles/max_1920/public/paragraphs/cwz_12.jpg?itok=6EHgilt2)
![](/sites/default/files/paragraphs/icon-12.png)
Oddział w Dębicy jest jedynym w Polsce producentem wyrobów z naturalną pleśnią na powierzchni
![](/sites/default/files/styles/max_1920/public/paragraphs/cwz_13.jpg?itok=Wme74-8k)
![](/sites/default/files/paragraphs/icon-13.png)
Produkty z Dębicy dojrzewają nawet do 6 tygodni w specjalnych komorach dojrzewalniczych
![](/sites/default/files/styles/max_1920/public/paragraphs/cwz_14.jpg?itok=0i_VOt59)
![](/sites/default/files/paragraphs/icon-14.png)
Fuzja Grupy Sokołów z Grupą Farm Food nastąpiła w 2000 r.
![](/sites/default/files/styles/max_1920/public/paragraphs/cwz_15.jpg?itok=WAa2BkbY)
![](/sites/default/files/paragraphs/icon-15.png)
Grupa Sokołów składa się z 8 nowoczesnych zakładów oraz 5 spółek zależnych
![](/sites/default/files/styles/max_1920/public/paragraphs/cwz_16.jpg?itok=ADrYLQ-a)
![](/sites/default/files/paragraphs/icon-16.png)
Oddziały Sokołów S.A. spełniają najwyższe standardy jakości, potwierdzone certyfikatami BRC i/lub IFS
![](/sites/default/files/styles/max_1920/public/paragraphs/cwz_17.jpg?itok=Q5uRR-0t)
![](/sites/default/files/paragraphs/icon-17.png)
Sezonowanie wołowiny w oddziale w Kole trwa od 10 dni do 6 tygodni