Coraz więcej osób samodzielnie przygotowuje lunchboksy. Taka dieta pudełkowa stała się ważnym elementem zdrowego stylu życia. Firma Sokołów, która podczas cyklicznych warsztatów kulinarnych podejmuje tematy dotyczące dobrze zbilansowanej diety, w grudniu 2019 r. zaprosiła blogerów i dziennikarzy do pogłębienia wiedzy na temat komponowania lunchboksów. Wspólnie z ekspertami – dietetyczką Zuzanną Antecką oraz szefem kuchni Sokołów Dominikiem Moskalenką, uczestnicy warsztatów przygotowali pełnowartościowe dania do pudełka – odpowiednie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Jedzenie na wynos
Zwyczaje dietetyczne ulegają stopniowym i jednocześnie wyraźnym zmianom. Jedzenie na wynos, zabierane do szkoły czy pracy, zawsze było popularne, jednak obecnie przybiera zupełnie nową formę. Prosta kanapka nie wystarczy, by efektywnie i z energią wypełniać przez wiele godzin obowiązki na zewnątrz. – Świadomość, jak ważny jest odpowiednio zbilansowany posiłek spożywany poza domem, staje się coraz bardziej powszechna – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Nadal jednak wiele osób sięga po niezdrowe, gotowe przekąski i dania typu fast food, usprawiedliwiając się brakiem czasu i pomysłów na samodzielne przygotowanie lunchboksu. Podczas warsztatów chcieliśmy nie tylko unaocznić, jak duże znaczenie ma to, co jemy w pracy czy w szkole, ale też podsunąć kulinarne pomysły na lunchboksy, które przypadną do gustu i dzieciom, i dorosłym oraz w pełni zaspokoją ich potrzeby żywieniowe.
Warsztaty odbyły się w wyjątkowej scenerii – w zabytkowym Dworze Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej. Gośćmi byli blogerzy i dziennikarze, a także dzieci, które miały okazję zbierać owoce i warzywa rosnące w ogrodzie.
Jak przygotować lunchbox idealny
Zasady odpowiedniego komponowania lunchboksów przedstawiła dietetyk Zuzanna Antecka. Podkreśliła, iż czasowi spędzanemu poza domem powinna odpowiadać właściwa ilość kalorii, czyli ok. 1/3 całodziennej normy. Ma to ogromne znaczenie zwłaszcza w przypadku dzieci – te, które jedzą regularnie drugie śniadanie w szkole, osiągają lepsze wyniki i mają lepsze samopoczucie. Tzw. drugie śniadanie to zatem nie przekąska, lecz dobrze zbilansowany posiłek. Przygotowując go, warto posługiwać się tzw. talerzem żywieniowym, który w prosty sposób pokazuje, jak komponować posiłki. W praktyce lunchbox powinien składać się z sycącego dania (np. kanapki, owsianki, tortilli, makaronu lub sałatki) z dodatkiem świeżych owoców i warzyw oraz przekąski (np. kabanosa, granoli, bakalii, chipsów owocowych lub warzywnych). Jak na co dzień ułatwić sobie to zadanie? Najlepiej zrobić listę ulubionych potraw, sięgać po dostępne propozycje dań gotowych, w wyborze sugerując się ich dobrą jakością, i z wyprzedzeniem planować tygodniowy „schemat pudełek”, by wykorzystywać zgromadzone w lodówce produkty.
Pomysły dla każdego
Uczestnicy warsztatów przygotowali cztery odpowiednio zbilansowane, a przy tym smakowite lunchboksy. W pierwszym pudełku, zaproponowanym przez dietetyk Zuzannę Antecką, znalazły się roladki z szynki Naturrino z pieczonym batatem i serkiem śmietankowym oraz pieczona owsianka marchewkowa, której smak świetnie podkreślił oryginalny jogurtowy dip pierniczkowy, świeże owoce i pestki słonecznika. Drugi lunchbox powstał dla wielbicieli warzyw – składał się z kanapki z gofrów cukiniowych ze szpinakiem i hummusem Z Gruntu Dobre, koktajlu malinowego na jogurcie oraz słodkiej przekąski do pochrupania – bakalii i odrobiny gorzkiej czekolady. Dominik Moskalenko, szef kuchni Sokołów, zaproponował treściwe posiłki, przeznaczone przede wszystkim dla mężczyzn i osób aktywnych fizycznie. Połączył smażoną polędwiczkę wieprzową z zapiekanymi ziemniakami z patelni i sałatką z sezonowych warzyw i owoców. Ostatni lunchbox to szybka w przygotowaniu opcja, oparta na technice stir fry – polędwica wołowa z warzywami i ryżem oraz orzeźwiającą sałatką owocową z dodatkiem świeżej mięty.
Wszystkie przygotowane dania zostały „przetestowane” zarówno przez dorosłych uczestników, jak i przez dzieci. – Nasze warsztatowe lunchboksy były bardzo różnorodne. Wszystkie powstały zgodnie z zasadami dietetycznymi – podsumowuje Marcin Bałanda. – Mam nadzieję, że nie tylko znajdą one zastosowanie jako gotowe rozwiązania na co dzień, ale też zainspirują do tworzenia własnych kulinarnych pomysłów na pyszne pudełka.