Zdrowe tradycyjne wędliny i prawidłowe bilansowanie codziennej diety

Kolejne warsztaty kulinarne Sokołów poświęcone były zasadom prawidłowego komponowania jadłospisu. Ich uczestnicy – dziennikarze i blogerzy kulinarni - mogli przekonać się, że choć reguły właściwego bilansowania diety wydają się być dobrze znane – to błędy w tym zakresie popełniane są bardzo często. Goście warsztatów mieli również okazję poznać cały łańcuch produkcyjny linii Sokołów Naturrino.

Misją sokołowskich ekspertów jest szerzenie wiedzy na temat smacznej i zdrowej diety, zgodnej z najnowszymi, kulinarnymi trendami. Współpracujący z Sokołowem profesjonaliści przekonują, że odpowiednie odżywianie korzystnie wpływa na zdrowie i samopoczucie, wydatnie podnosząc ogólną jakość życia.

To przesłanie było również podstawą kolejnych warsztatów kulinarnych Sokołów. W pierwszej części spotkania Antoni Gibowicz – lekarz weterynarii, Pełnomocnik Zarządu ds. SZJ w firmie Sokołów S.A. – opowiedział o wyróżnikach wyrobów z serii Sokołów Naturrino. Tę inspirowaną naturą linię tworzą produkty charakteryzujące się delikatnym smakiem mięsa, podkreślonym wyłącznie naturalnymi przyprawami (bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów). Antoni Gibowicz przedstawił kolejne ogniwa łańcucha produkcyjnego tej linii – począwszy od pozyskania surowca, pochodzącego z polskich hodowli, współpracujących z Sokołowem w ramach programu „Razem w Przyszłość”, poprzez rygorystyczne normy na każdym etapie produkcji, aż po produkt finalny. Antoni Gibowicz odpowiedział na liczne pytania dotyczące konserwantów, „odczarowując” mity związane z ich stosowaniem. Goście warsztatów mieli również okazję wypróbowania wszystkich produktów Sokołów Naturrino.

Zasady prawidłowego bilansowania codziennej diety przedstawiła Agnieszka Piskała – dietetyk, ekspert ds. żywienia firmy Sokołów. Na podstawie Dzienniczków Bieżącego Notowania, wypełnionych wcześniej przez biorących udział w warsztatach kilku blogerów kulinarnych, zwróciła uwagę na popełniane nieświadomie błędy dietetyczne oraz omówiła najważniejsze zasady bilansowania diety. Każdy z uczestników warsztatów miał możliwość poddania się profesjonalnej analizie składu ciała, jak również otrzymał Dzienniczek Bieżącego Notowania, który po wypełnieniu może skonsultować z dietetykiem Agnieszką Piskałą. 

Podczas części praktycznej warsztatów, którą poprowadził Dominik Moskalenko – szef kuchni Sokołów – goście spotkania przekonali się, że właściwe bilansowanie diety nie oznacza samych wyrzeczeń i ograniczeń. Przeciwnie, stosując wysokiej jakości produkty, jak linia Sokołów Naturrino – można przygotować smaczne, a przy tym zdrowe i dostarczające wszystkich potrzebnych składników odżywczych dania. Wspólnie z Dominikiem Moskalenko, uczestnicy warsztatów przygotowali potrawy z dwóch odpowiednio zbilansowanych codziennych jadłospisów. Przy wspólnym posiłku był czas na rozmowy z sokołowskimi ekspertami.