Z myślą o cukrzykach – warsztaty kulinarne Sokołów

Odpowiednia dieta jest jednym z kluczowym elementów w leczeniu oraz profilaktyce cukrzycy. Temu tematowi poświęcone były kolejne sokołowskie warsztaty kulinarne. Ich uczestnicy mieli okazję zapoznać się z najważniejszymi informacjami dotyczącymi tej choroby, wypróbować ćwiczenia rekomendowane diabetykom oraz wspólnie przygotować posiłek oparty na zaleceniach dla cukrzyków.
 
Sokołów, stawia sobie za cel kreowanie i propagowanie trendów dietetycznych oraz zdrowego trybu życia. Dużą uwagę poświęca osobom o szczególnych wymaganiach żywieniowych – między innymi diabetykom.
 
Uczestnikami warsztatów byli blogerzy kulinarni (również ci, których temat cukrzycy dotyczy w bezpośredni sposób) oraz redakcja magazynu kulturalno-kulinarnego „Kukbuk”. Ekspert ds. żywienia Sokołowa, dietetyczka Agnieszka Piskała, przedstawiła najważniejsze fakty dotyczące cukrzycy oraz informacje, w jaki sposób powinna być komponowana dieta diabetyków.

Cukrzyca stała się już poważnym problemem społecznym – szacuje się, że w Polsce choruje na nią ok. 2,7 mln ludzi i liczba ta wciąż rośnie. W diecie cukrzycowej kluczowe znaczenie mają regularne pory posiłków oraz ich częstotliwość – w większości przypadków jest to pięć posiłków dziennie (niekiedy również sześć). Bardzo ważną rolę odgrywa kolacja i tzw. druga kolacja, które warunkują utrzymanie stałego poziomu cukru przez godziny nocnego snu. Podstawą jadłospisu powinny być węglowodany złożone. Ważnym składnikiem diety cukrzycowej są również mięso i wędliny, które nie tylko mają niski indeks glikemiczny, ale i obniżają indeks glikemiczny potraw przygotowywanych na bazie kasz, makaronów lub warzyw. Są również istotnym źródłem białka, witamin i składników mineralnych.
 
W profilaktyce cukrzycy oraz w przypadku osób już nią dotkniętych ogromną rolę odgrywa również aktywność fizyczna. Kolejnym punktem warsztatu była prezentacja ćwiczeń rekomendowanych cukrzykom, którą przeprowadził trener Adam Besztak. Uczestnicy warsztatów zostali zaproszeni do wykonania kilku ćwiczeń oporowych, krótkiego treningu nordic walking oraz ćwiczeń oddechowych.
 
Po ćwiczeniach przyszedł czas na gotowanie pod przewodnictwem Dominika Moskalenko. Przedstawiciele redakcji „Kukbuk” oraz blogerzy przygotowali tatar wołowy oraz boeuf Stroganoff. Na koniec uczestnicy warsztatów spożyli wspólnie posiłek, podczas którego prowadzono rozmowy o zdrowej, zbilansowanej i poprawiającej jakość całego życia diecie.