XVII edycja konkursu kulinarnego L’art de la Cuisine Martell

2 marca 2019 r. odbyła się XVII edycja prestiżowego konkursu kulinarnego L’arte de la Cuisine Martell. 16 zespołów reprezentujących znakomite restauracje w Polsce rywalizowało w konkursie o tytuł najlepszych w Zamku w Rynie. Sokołów był partnerem głównym wydarzenia.

„Kurczak sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej” to temat i zadanie XVII edycji L’arte de la Cuisine Martell. Oprócz zdolności kulinarnych i wiedzy o regionalnych daniach liczyła się też kreatywność oraz umiejętność pracy pod presją czasu. Młodzi adepci mieli godzinę na przygotowanie dania głównego i zaserwowanie go na 12 talerzach.

Jury stanęło przed wielkim wyzwaniem. Najlepsi kucharze, inspirujące dania i niepowtarzalny klimat zamku w Rynie potęgowały emocje. Pierwszą nagrodę zdobył zespół reprezentujący restaurację Pink Lobster z Warszawy. Na drugim stopniu podium uplasowali się kucharze z Hotelu Nicolaus z Torunia, a trzecie miejsce zajęli uczestnicy z restauracji Szafarnia 10 z Gdańska. Jury przyznało także specjalne wyróżnienia: Nagrodę Jury Koneserów Smaku dla adeptów z Brasserie Warszawskiej oraz Nagrodę Specjalną, którą otrzymali kucharze z Restauracji Pod Nosem z Krakowa. Serdecznie gratulujemy zwycięzcom!

L’arte de la Cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce, a jego zwycięzcy są dzisiaj cenionymi szefami kuchni i restauratorami. Sokołów, jako partner wydarzenia, zadbał o nagrody dla uczestników. Przygotowywał także poczęstunek. Na stoisku firmy na gości czekały idealnie wysmażone steki i przekąski.