Warsztaty kulinarne Sokołów – Jakość i smak polskiej wołowiny

Sokołów zainicjował cykl warsztatów, których celem jest promocja najnowszych trendów kulinarnych oraz zdrowej, zbilansowanej diety. Pierwsze spotkanie poświęcone było tematowi polskiej wołowiny – jej wysokiej jakości oraz licznym walorom kulinarnym. Punktem warsztatów, który w szczególny sposób przykuł uwagę gości, był pokaz porcjowania ćwierci wołowej, połączony z ciekawymi informacjami na temat tego niedocenianego w naszym kraju mięsa.

Uczestnicy warsztatów, blogerzy kulinarni oraz redakcja magazynu kulturalno-kulinarnego „Kukbuk”, spotkali się w wyjątkowej scenerii Dworu Ziemiańskiego w Woli Suchożebrskiej.

W pierwszej części spotkania, szef kuchni Sokołowa, Dominik Moskalenko, zaprezentował rozbiór ćwierci wołowej, połączony z praktyczną dawką wiedzy na temat porcjowania. Zgromadzeni goście mogli dowiedzieć się, z której części pochodzą poszczególne elementy wołowe, np. antrykot, rostbef, polędwica czy filet mignon. Dominik Moskalenko wyjaśnił również, czym różni się sezonowanie na mokro od sezonowania na sucho, a także przedstawił różne szkoły porcjowania mięsa w zależności od kraju. 

Kolejnym punktem programu było wspólne gotowanie pod przewodnictwem Dominika Moskalenko. Przedstawiciele redakcji „Kukbuk” oraz blogerzy przygotowali sałatę cezar z flan stekiem Sokołów, smażony antrykot Sokołów z opiekanymi ziemniakami i sałatką, a na deser – placek jabłkowy z patelni. Potem nadszedł czas na posiłek, który goście spożyli w imponującej sali jadalnej oraz w oranżerii. Był on również okazją do rozmowy na temat zdrowego odżywiania z Agnieszką Piskałą, dietetyczką i ekspertką ds. żywienia Sokołowa.

Takimi spotkaniami firma Sokołów S.A. chce przyczynić się do poprawy świadomości kulinarnych i zdrowotnych zalet wołowiny oraz wzrostu jej popularności. W Polsce statystycznie spożywamy bardzo mało wołowiny – ok. 2 kilogramy na osobę rocznie, podczas gdy średnia w Unii Europejskiej to ok. 15 kg na osobę rocznie. Jednym z istotnych czynników wpływających na tak niskie spożycie wołowiny w naszym kraju jest obawa, że trudno ją przygotować. Wołowina z serii Sokołów Uczta Qulinarna daje pewność korzystania z wysokiej jakości mięsa pochodzącego z polskich gospodarstw. 

Potrawy przygotowane podczas warsztatów są dowodem na to, że dania z wołowiny mogą być proste w wykonaniu, smaczne, a jednocześnie efektowne.