Warsztaty dla diabetyków w Warszawie i Gdańsku
25 sierpnia 2015 roku warszawski Plac Defilad stał się miejscem przyjaznym wszystkim diabetykom i miłośnikom zdrowego jedzenia. W ramach projektu „Menu dla Diabetyka” odbywało się wspólne gotowanie, można było także bezpłatnie skonsultować się z dietetyczką oraz zbadać poziom cukru we krwi i porozmawiać o profilaktyce cukrzycy.
Sokołów S.A., jako partner akcji specjalnej, „Mięsa i wędliny w diecie cukrzycowej” przygotował dla uczestników warsztatów specjalną niespodziankę. Do wspólnego gotowania zachęcał Dominik Moskalenko, doradca kulinarny Sokołowa. Dominik przygotował specjalną dietetyczną sałatkę z Bavette. Warsztaty były doskonałą okazją, żeby w praktyczny poznać tajniki diety cukrzycowej, a także skorzystać z bezpłatnych konsultacji z zakresu zdrowego stylu życia.
30 sierpnia 2015 roku miejscem przyjaznym diabetykom stał się z kolei Gdańsk. Frekwencja przerosła najśmielsze oczekiwania, a skwer przy Bazylice Mariackiej zamienił się w centrum kulinarne edukacyjne i rozrywkowe w jednym.
Warsztaty są organizowane przez Koalicję na Rzecz Walki z Cukrzycą w ramach ogólnopolskiego projektu „Menu dla Diabetyka”. Intencją akcji jest pomaganie osobom z cukrzycą w doborze produktów i komponowaniu posiłków zgodnie z wytycznymi diety cukrzycowej, a także zaangażowanie restauratorów, producentów żywności i mediów do szerzenia wiedzy na temat diety cukrzycowej. Zadanie jest współfinansowane ze środków otrzymanych z Ministerstwa Zdrowia. Do zobaczenia na kolejnych warsztatach!