Trójka najlepszych – nagrody dla wyrobów Sokołowa
Podczas jubileuszowej edycji konkursu „Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” nagrodzono trzy produkty Sokołowa. Docenione zostały: boczek wędzony surowy, polędwica sopocka oraz schab wędzony Nature.
W jesiennej edycji konkursu brało udział 49 firm. Liczba zgłoszonych do oceny produktów mięsnych była rekordowo wysoka i wyniosła aż 178. Tym bardziej cieszy fakt, że wśród nagrodzonych znalazły się trzy wyroby Sokołowa. Boczek wędzony surowy, polędwica sopocka oraz schab wędzony Nature to produkty doskonale znane i cenione przez konsumentów. Staranna selekcja surowca i dbanie o bezpieczeństwo produkcji pozwala na zachowanie najwyższej jakości oferowanych wyrobów. Jest to zauważalne nie tylko przez klientów, ale również przez ekspertów z branży, o czym świadczą zdobyte nagrody.
Konkurs „Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” został zorganizowany przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego już po raz 50. Od 25 lat produkty z przemysłu mięsnego są oceniane dwa razy do roku. Konkurs przebiega dwuetapowo. Podczas pierwszego etapu zespoły rzeczoznawców dokonują oceny sensorycznej. Drugi etap polega na badaniu chemicznym na zgodność z normami jakościowymi i aktualnymi przepisami dotyczącymi składu produktów. Nagrodzone wyroby będą mogły być oznakowane znakiem towarowym Produkt Najwyższej Jakości, który jest rozpoznawany przez konsumentów.