Trendy żywieniowe i nowa linia warzywna podczas warsztatów kulinarnych Sokołów
„Z gruntu dobre” to linia produktów warzywnych, stanowiąca zupełnie nową kategorię w asortymencie firmy Sokołów S.A. Do współpracy w finalnej fazie tworzenia linii, Sokołów zaprosił blogerów kulinarnych, jako opiniotwórczych przedstawicieli konsumentów. Podczas sokołowskich warsztatów blogerzy mogli ocenić smaki produktów oraz poznać możliwości ich wykorzystania w komponowaniu codziennego menu. Warsztaty były również okazją do dyskusji na temat zmieniających się trendów żywieniowych, którym linia „Z gruntu dobre” wychodzi naprzeciw. Gościem specjalnym warsztatów była Monika Mrozowska – aktorka, autorka książek kulinarnych i wegetarianka. Produkty „Z gruntu dobre” będą dostępne w sprzedaży od września.
Sokołów stawia sobie za cel promocję zdrowego trybu życia poprzez propagowanie sztuki kulinarnej zgodnej z najnowszymi trendami żywieniowymi. – Współpraca z blogerami jest niezwykle ważnym elementem działań Sokołowa – mówi Aleksandra Chalimoniuk, Dyrektor Spółki ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Są oni naszymi stałymi gośćmi na organizowanych warsztatach, poświęconych szeroko pojmowanej tematyce zdrowej, zbilansowanej diety, która pozytywnie wpływa na jakość całego życia. Cenimy ich zaangażowanie, umiejętności oraz wielką wiedzę merytoryczną – stąd nasz pomysł, by poprosić ich o ocenę produktów z naszej nowej linii, jeszcze przed wprowadzeniem jej na rynek.
Zaproszeni blogerzy mogli przetestować wszystkie produkty warzywne Sokołów, jak również ocenić projekty opakowań i propozycje nazwy. Produkty „Z gruntu dobre” to propozycja dla osób na diecie roślinnej, ale również dla wszystkich, którzy chcą w prosty i wygodny sposób wzbogacić swój codzienny jadłospis w produkty roślinne – mówi Aleksandra Chalimoniuk. – Dlatego do udziału w naszych warsztatach zaprosiliśmy osoby o różnych potrzebach dietetycznych – zarówno jedzące mięso, jak i te, które ograniczyły jego spożywanie. Opinie naszych gości okazały się bezcenne w finalnej fazie tworzenia sokołowskiej linii „Z gruntu dobre”.
Nowa linia produktów bezmięsnych Sokołowa jest odpowiedzią firmy na zmieniające się trendy żywieniowe. Podczas warsztatów zmiany zachodzące w tym obszarze przedstawiła Agnieszka Piskała – dietetyk, ekspert ds. żywienia, szczególnie wiele uwagi poświęcając fleksitarianizmowi.
O tym, jak na co dzień wygląda komponowanie diety w rodzinie o zróżnicowanych wyborach dietetycznych, opowiedziała Monika Mrozowska. Przypomniała również, jak ważna jest staranność przy komponowaniu menu, która pozwala zachować nie tylko zbilansowany skład posiłków, ale też odkryć na nowo bogactwo smaków i przyjemność z jedzenia. Goście warsztatów mieli również możliwość wykonania wspólnie z Moniką tzw. rytuałów tybetańskich – zestawu prostych ćwiczeń, wzmacniających kondycję organizmu, dających pozytywną energię i przypływ sił witalnych.
Nieodzownym elementem wszystkich warsztatów Sokołowa jest część praktyczna. Tym razem wspólnie poprowadzili ją Monika Mrozowska oraz Dominik Moskalenko – szef kuchni Sokołowa, a do przygotowania potraw użyte zostały również produkty z nowej linii warzywnej. Uczestnicy warsztatów przygotowali barszcz z mlekiem kokosowym oraz chleb chapati według przepisów Moniki Mrozowskiej, oraz dwie propozycje kulinarne Dominika Moskalenki – pierogi z pasztetem warzywnym z nowej linii „Z gruntu dobre” i deser buber. Warsztaty zakończył wspólny posiłek, który był też okazją do rozmów z ekspertami Sokołowa.
Relacja z warsztatów: