Sokołów dla dzieci i rodziców, wyjątkowe pożegnanie lata

Takiego spotkania jeszcze nie było – na kolejne warsztaty kulinarne w Dworze Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej zaproszeni zostali blogerzy wraz dziećmi. W niezobowiązującej atmosferze garden party - idealnej dla takiego grona gości, uczestnicy zdobywali informacje na temat diety dla dzieci i wspólnie gotowali. Gościem specjalnym była Daria Ładocha – ekspertka z dziedziny żywienia dzieci, prowadząca program „Ugotuj mi mamo” w Kuchni+. 

Sokołów dba o rozwój sztuki kulinarnej zgodnej z najnowszymi trendami, a jej eksperci dużą uwagę poświęcają grupom o szczególnych wymaganiach dietetycznych. Tematem warsztatów zamykających letni sezon była zbilansowana i zdrowa dieta dla dzieci.

W warsztatach uczestniczyli blogerzy i zwycięzcy konkursu na danie piknikowe wraz z dziećmi. Spotkanie odbyło się w malowniczym parku, otaczającym Dwór Ziemiański w Woli Suchożebrskiej. Na początku warsztatów goście zostali zaproszeni na krótką wizytę do przynależącego ogrodu, w którym uprawiane są warzywa, owoce i zioła. Dzieci mogły samodzielnie zebrać paprykę, pomidory, fasolkę, miętę i inne składniki, które zostały wykorzystane do przygotowania wspólnego posiłku.

Merytoryczną część warsztatów poprowadziła Daria Ładocha – trenerka kulinarna, specjalistka z zakresu diety dla dzieci. Wspólnie z nią dorośli uczestnicy warsztatów poznawali prawdy i mity na temat żywienia dzieci i szukali odpowiedzi na pytania między innymi o budowanie odporności przez prawidłowe odżywianie, o żywienie w czasie infekcji i jakie są najlepsze źródła energii dla maluchów. Daria Ładocha przekonywała też, jak duże znaczenie ma zachęcanie dzieci do poznawania nowych smaków i jak złe skutki przynosi łączenie jedzenia z emocjami. Spotkanie stało się też znakomitą okazją do wymiany doświadczeń między rodzicami.

Jednym z punktów „dziecięcego” programu warsztatów były natomiast kalambury o tematyce kulinarnej, prowadzone przez Agnieszkę Piskałę – dietetyczkę, ekspertkę żywieniową firmy Sokołów.

We wspólnym gotowaniu brali udział zarówno dorośli, jak i dzieci, a wsparciem służyli Daria Ładocha i Dominik Moskalenko – szef kuchni Sokołów. W warsztatowym menu znalazły się: pasta z białej fasoli z orzechami oraz pasta z suszonych pomidorów (podawane z pasztetem Sokołów Naturrino), sałatka z chipsami mięsnymi Sokołów, awokado i granatem, zupa krem z papryki ze śliwkami i wołowiną oraz polędwica wołowa z warzywami i orzechami nerkowca. Po wspólnym posiłku był czas na relaks i zabawy na świeżym powietrzu, a także indywidualne rozmowy z ekspertami.