„Razem w Przyszłość” - program opasu bydła Sokołów

Bieżąca sytuacja na rynku hodowli bydła oraz możliwości zmiany kierunku produkcji były szeroko omawiane podczas II edycji konferencji „Nowoczesna produkcja mleka”. Program „Razem w Przyszłość” - realizowany przez firmę Sokołów S.A. – został zaprezentowany jako jedno z alternatywnych źródeł dochodu w okresie dekoniunktury w sektorze mlecznym.

Podczas konferencji poruszano tematy szczególnie dziś istotne dla hodowców bydła. W agendzie znalazły się między innymi debaty dotyczące perspektyw opłacalnej produkcji, sytuacji na rynku mleka po zniesieniu kwot mlecznych oraz produkcji bydła mięsnego jako alternatywy dla produkcji mleka.

Dla hodowców bydła mlecznego, którzy biorą pod uwagę zmianę profilu hodowli, wartą rozważenia propozycją jest przystąpienie do programu opasu bydła „Razem w Przyszłość”. Podczas debaty otwierającej konferencję, Dariusz Jakóbowski – Dyrektor Spółki ds. Zaopatrzenia Surowcowego Sokołów, przekonywał, że dobrym rozwiązaniem może być postawienie na produkcję wołowiny – zwłaszcza, że jej spożycie w Polsce wykazuje stałą tendencję wzrostową. Korzystne może być również połączenie w gospodarstwie hodowli bydła mlecznego i mięsnego.

Szczegóły programu „Razem w Przyszłość” uczestnikom konferencji zaprezentował Leszek Jakielski – Zastępca Dyrektora ds. Skupu w firmie Sokołów S.A.

Sokołów S.A. jest jedną z pierwszych firm przetwórstwa mięsnego na polskim rynku, która wdrożyła system bezpośredniej współpracy z rolnikami. Program opasu bydła funkcjonuje od 2007 roku. Współpracującym polskim hodowcom uczestnictwo w programie „Razem w Przyszłość” zapewnia szerokie możliwości rozwoju – zwiększenie produkcji, dostęp do najnowszych technologii oraz możliwość płynnej zmiany profilu produkcji. Rolnicy zyskują gwarancję zbytu zwierząt (na podstawie wieloletnich umów kontraktacyjnych), gwarancję terminowych płatności oraz gwarancję minimalnych cen zbytu dla stałych dostawców.

Firma Sokołów przygotowała również poczęstunek dla uczestników konferencji. Goście mogli spróbować wołowiny pochodzącej z gospodarstw biorących udział w programie „Razem w Przyszłość” – między innymi steków z serii Uczta Qulinarna, kabanosów i wołowiny długo gotowanej.

Organizatorem konferencji „Nowoczesna produkcja mleka” był magazyn „Farmer”.