Produkty z nowej linii „Z gruntu dobre” już w sprzedaży
Sokołów S.A. innowacyjnie rozszerza swój asortyment, wprowadzając linię produktów „Z gruntu dobre”. Nowe produkty zawierają wyłącznie warzywa oraz składniki roślinne (kasze, pestki, nasiona, orzechy) i naturalne przyprawy. Jest to propozycja dla osób, które chcą w prosty i wygodny sposób wzbogacić swój codzienny jadłospis w produkty roślinne.
Nowa, bezmięsna linia jest odpowiedzią firmy na zmieniające się trendy żywieniowe i coraz częściej spotykaną wśród konsumentów postawę określaną jako fleksitarianizm.
– Wybory konsumentów i ich satysfakcja wyznaczają kierunki rozwoju naszej firmy. Uważnie obserwujemy styl życia Polaków i aktywnie reagujemy na powstające potrzeby. Zauważyliśmy, jak wiele osób chce urozmaicić swoją dietę, wprowadzając do niej więcej różnorodnych produktów, i stało się to impulsem do stworzenia tej linii. To z kolei pozwoliło nam dostrzec potrzeby zupełnie nowej grupy konsumentów, dla której dotychczas nie mieliśmy żadnej propozycji – osoby na diecie bezmięsnej – mówi Bogusław Miszczuk, Prezes Sokołów S.A.
„Z gruntu dobre” to szeroka gama produktów i smaków: Pasta z białej fasoli, Pasta z cukinii z suszonymi pomidorami, Pasta warzywna z ciecierzycą, Pasztet warzywny oraz Pasztet z soczewicy z żurawiną. Produkty nie zawierają izolatów lub koncentratów białek (np. sojowych, grochu, jaj), ani żadnych substancji dodatkowych. Linia „Z gruntu dobre” powstaje z zachowaniem najwyższych standardów jakości i bezpieczeństwa – to produkty z tzw. czystą etykietą, zawierające wyłącznie naturalne dodatki.
– Produkty z nowej, bezmięsnej linii Sokołowa charakteryzują się bardzo dobrą wartością odżywczą i wysoką zawartością białka, dzięki czemu stanowią doskonały składnik odpowiednio zbilansowanej, codziennej diety – mówi Krzysztof Kawecki, szef Zespołu Innowacyjnego w Grupie Sokołów S.A. – Zależało nam również na stworzeniu propozycji o uniwersalnym zastosowaniu w kuchni. Dziś w wielu rodzinach są osoby o zróżnicowanych potrzebach dietetycznych – np. jedzące mięso i na diecie bezmięsnej. Nasza oferta pozwala harmonijnie budować domowe menu dla każdego członka rodziny.
Koncept i smaki nowej linii powstały w Centrum Rozwoju Produktu firmy Sokołów S.A. Podczas prac nad recepturami Sokołów zapytał o ocenę nowych smaków blogerów kulinarnych, z którymi firma regularnie współpracuje. – Blogerzy są naszymi stałymi gośćmi na warsztatach kulinarnych w Akademii Smaku Sokołów. Podczas prac nad nową linią zaprosiliśmy ich do udziału w warsztatach kulinarnych, których wiodącym tematem były zwyczaje żywieniowe i diety bezmięsne – mówi Aleksandra Chalimoniuk, Dyrektor Spółki ds. PR i Komunikacji. – Ich opinie były bezcenne w finalnej fazie tworzenia naszej pierwszej bezmięsnej linii produktów „Z gruntu dobre”.
Produkty Sokołów „Z gruntu dobre” można nabyć w sklepach własnych Delikatesy Mięsne Sokołów, a dystrybucja będzie stopniowo rozszerzana o kolejne placówki. Ze względu na fakt, iż są to produkty świeże, będą dostępne w lodówkach.
Seria Sokołów „Z gruntu dobre” będzie sukcesywnie rozszerzana o kolejne propozycje.