Produkty Sokołów bez glutenu
Z myślą o osobach z nietolerancją glutenu oraz cierpiących na celiakię, firma Sokołów S.A. wprowadziła linię produktów bezglutenowych. W serii bezglutenowej znaleźć można między innymi Chipsy wołowe i wieprzowe, Beef Jerky, Snacki wędzone i pleśniowe, Kiełbasę polską i Gold Salami delikatesowe. Wyroby te są oznaczone wyraźnym napisem „Produkt bezglutenowy”, a ich lista będzie sukcesywnie powiększana.
Według badań, na celiakię choruje ok. 1% populacji. Nietolerancję glutenu może mieć nawet 10% populacji i jest to jedna z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych. Osoby źle reagujące na gluten oraz cierpiące na celiakię muszą stosować ścisłą dietę, polegającą na wyeliminowaniu wszelkich składników zawierających to szkodliwe dla nich białko.
Sokołów jest firmą, która w szczególny sposób zwraca się również do osób o określonych wymaganiach dietetycznych. Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów, którzy muszą wyłączyć gluten ze swojego jadłospisu, wprowadza wyroby, dzięki którym również oni będą mogli w prosty i wygodny sposób komponować codzienną dietę.
Bezglutenowe produkty są wytwarzane w jednym z siedmiu zakładów produkcyjnych Sokołów S.A. Dzięki uważnemu procesowi wyboru dostawców, firma gwarantuje że wszystkie stosowane w nim przyprawy i dodatki do żywności nie zawierają w swoim składzie glutenu. Co bardzo istotne, całkowite wyeliminowanie glutenu w żaden sposób nie wpłynęło na smak i wysoką jakość produktów.
Produkty bezglutenowe Sokołów są wyraźnie oznakowane napisem na opakowaniu.