„Mięsa i wędliny w diecie cukrzycowej” – Sokołów dla chorych na cukrzycę

„Mięsa i wędliny w diecie cukrzycowej” – Sokołów dla chorych na cukrzycę
„Mięsa i wędliny w diecie cukrzycowej” – Sokołów dla chorych na cukrzycę
„Mięsa i wędliny w diecie cukrzycowej” – Sokołów dla chorych na cukrzycę

Sokołów S.A. włączył się w akcję społeczną wspomagającą świadomość dotyczącą tej choroby, zainicjowaną przez Koalicję na Rzecz Walki z Cukrzycą. 

Działania edukacyjne skierowane będą przede wszystkim do samych chorych, którzy często nie stosują właściwej diety, co w ich przypadku jest podstawą normalnego funkcjonowania. W Polsce na cukrzycę choruje już ponad 3 miliony osób. To pierwsza niezakaźna choroba, którą Światowa Organizacja Zdrowia uznała za epidemię XXI wieku. 

W ramach projektu cukrzycy będą dostawali propozycje sięgania po nowe produkty i potrawy oraz będą też namawiani do zmiany nawyków żywieniowych. W Sokołowie, razem ze specjalistami z Koalicji na Rzecz Walki z Cukrzycą, będziemy tworzyć „Menu dla diabetyka”. 

Zaczęliśmy od edukacji na temat „Mięsa i wędlin w diecie cukrzycowej” – opracowaliśmy miniporadnik dla osób z cukrzycą i wybraliśmy z naszych propozycji i przepisów danie, które mogą pojawić się w diecie cukrzycowej. Zapraszamy do zapoznania się z polecanymi przepisami zamieszczonymi na stronie: www.menudladiabetyka.pl.

Akcję zainaugurowało spotkanie prasowe, na którym odbył się panel dyskusyjny na temat cukrzycy. Swoją wiedzą i spostrzeżeniami na temat cukrzycy podzielili się Agnieszka Piskała, dietetyczka, Beata Stepanow, edukatorka i prezes Stowarzyszenia Edukacji Diabetologicznej, Agata Michalak, redaktorka naczelna magazynu „Kukbuk”, oraz Antoni Gibowicz, przedstawiciel firmy Sokołów. Spotkanie poprowadził Paweł Loroch, który uczynił temat cukrzycy zjadliwym. Dawid Gaboriaud zaś, który we własnej osobie poprowadził warsztaty kulinarne, wyczarował smaczne potrawy odpowiednie dla diabetyków. 

Misją firmy Sokołów S.A. jest dostosowywanie się do oczekiwań konsumenta. Cukrzycy to ogromna grupa odbiorów naszych produktów. Nasze ostatnie linie produktowe jak „Uczta Qulinarna – wołowina z Sokołowa” była opracowywana już z uwzględnieniem konsumenta diabetyka – podkreślał podczas śniadania prasowego dr Antoni Gibowicz, pełnomocnik Zarządu Sokołów S.A. ds. Systemu Zarządzania Jakością. 
 
Celem akcji "Menu dla Diabetyka" jest zapoczątkowanie większej dyskusji na temat profilaktyki cukrzycy i dostosowania produktów i potraw do osób chorujących na cukrzycę.