L’Art De La Cuisine Martell 2017

Najlepsi z najlepszych szefów kuchni, tłumy gości, inspirujące dania i niepowtarzalny klimat – tak przebiegał XV konkurs kulinarny L’Art De La Cuisine Martell 2017. Partnerem głównym wydarzenia już po raz 3. był Sokołów S.A.

Za nami już XV – jubileuszowa edycja prestiżowego konkursu kulinarnego L’Art De La Cuisine Martell 2017. Jak co roku Zamek Ryn przeżył oblężenie miłośników dobrej kuchni, zarówno profesjonalistów, jak i amatorów, na których czekały liczne atrakcje przygotowane przez Sokołów S.A. Do ścisłego finału konkursu zakwalifikowało się 16 dwuosobowych drużyn złożonych z szefów kuchni najlepszych restauracji w Polsce.

Zwycięzcami tegorocznej edycji zostali:

  1. Peter Bartosz, Rafał Kudliński – Copernicus Toruń Hotel
  2. Jarosław Owczarczyk, Łukasz Andruszkiewicz – Strefa Restauracja & Bar, Warszawa
  3. Dominik Drąg, Rafał Stegnicki – Natura Mazur Hotel & Spa Warchały, Jedwabno

Nagroda Jury Koneserów trafiła do  Rafała Koziorzemskiego i  Oskara Nowickiego – Restauracja Biały Królik, Gdynia
Nagroda Publiczności do Dominika Drąg i  Rafała Stegnicki – Natura Mazur Hotel & Spa Warchały, Jedwabno.  Potrawy oceniane były przez trzy zespoły jurorskie.

Sokołów S.A. ufundował atrakcyjne nagrody dla zwycięzców konkursu. Firma aktywnie uczestniczyła w całym wydarzeniu. Podczas Finału Sokołów poprowadził warsztaty poświęcone wołowinie oraz dziczyźnie. Szef kuchni Sokołowa – Dominik Moskalenko, opowiedział m.in. o wykorzystaniu kulinarnym poszczególnych części wołowiny, a także zdradził jak powinno wyglądać idealne mięso na steka. Następnie przyszła pora na wspólne gotowanie. Każdy z uczestników mógł osobiście usmażyć stek z antrykotu lub polędwicę z jelenia pod czujnym okiem Dominika.

Jak co roku, żaden z gości nie wyszedł głodny. Na stoisku Sokołowa prowadzona była nieustannie degustacja produktów. Kiedy warsztaty dobiegły końca, Dominik Moskalenko rozpoczął swoje kulinarne show, częstując gości idealnie usmażonym stekiem z puree z topinamburu i sosem demi glace.

L’art De La Cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, cieszący się niesłabnącą popularnością. Do Zamku Ryn co roku przybywają tłumy gości spragnionych kuchennych rywalizacji. Uczestnicy tegorocznej edycji stanęli na wysokości zadania i przygotowali potrawy na najwyższym światowym poziomie.