„Gotowanie z literaturą” – Sokołów na II Festiwalu Stolica Języka Polskiego w Szczebrzeszynie

Tegoroczny Festiwal Stolica Języka Polskiego w Szczebrzeszynie zgromadził ponad 13 tysięcy osób. Oprócz licznych spotkań autorskich i wydarzeń kulturalnych, dużym zainteresowaniem festiwalowych gości cieszyły się również warsztaty kulinarne Sokołowa – „Gotowanie z literaturą”.

Warsztaty poprowadzili dwaj szefowie kuchni Sokołów, Dominik Moskalenko i Łukasz Konik, we współpracy z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Bodaczowie. Wspólnie przygotowywali regionalne dania, oparte na tradycyjnych recepturach, których popularyzacją zajmują się członkinie Koła. Każdego dnia przygotowywana była inna potrawa, między innymi: bigos roztocki, leniuszki z gulaszem wieprzowym, tarciuch, pierogi pieczone po bodaczowsku, świeżonka podawana z domowym chlebem i smalcem. Festiwalowi goście mieli okazję nie tylko poznać smak regionalnej kuchni Roztocza i tajniki przyrządzania poszczególnych dań, ale też czynnie uczestniczyli we wspólnym gotowaniu.

Idea Festiwalu Stolica Języka Polskiego – stojąca w opozycji do codziennego pośpiechu i wielkomiejskiego zgiełku – doskonale łączy się z wartościami promowanymi przez Sokołów. Nieśpieszne odkrywanie nowych smaków, korzystanie z wysokiej jakości produktów, czerpanie przyjemności z każdego posiłku to filary działalności sokołowskich warsztatów.