Chefs Only i Sokołów z akcją specjalną dla diabetyków
26 października 2015 r. na Ptasiej Wyspie w Hotelu Mikołajki odbyło się jedyne w swoim rodzaju wydarzenie branżowe Chefs Only, czyli spotkanie Szefów Kuchni i Cukierni, będące résumé Światowego Dnia Szefa Kuchni.
Jedną z głównych atrakcji spotkania były manewry wojskowe, podczas których Szefowie podzieleni na grupy próbowali opanować ciężki sprzęt militarny. Dodatkowo przeszli szkolenia z pierwszej pomocy i szkolenie snajperskie oraz stanęli przed wyzwaniem pokonania mostu linowego.
Niebywałą atrakcją były szkolenia kulinarne przygotowane dla dzieci i młodzieży z Domu św. Faustyny Wielkie Serce z Giżycka. Czas spędzony z szefami kuchni był dla młodzieży idealną okazją do dyskusji i wymiany doświadczeń. Nie zabrakło Sokołowa, który w tym roku wspólnie z Koalicją na Rzecz Walki z cukrzycą promował wśród restauratorów akcję „Menu dla diabetyka”. Szefowie Kuchni oraz uczniowie i nauczyciele szkół gastronomicznych spotkali się z organizatorkami akcji „Menu dla Diabetyka”. Była to wspaniała okazja, aby dowiedzieć się, jak komponować zdrowe posiłki dla diabetyków, jakich zasad należy przestrzegać i jak przeliczać wymienniki węglowodanowe i węglowodanowo-białkowe w potrawach.
Kucharze mieli okazję zapoznać się z projektem oraz dowiedzieć się, jak wprowadzać menu przyjazne diabetykom w swoich restauracjach. Dominik Moskalenko, doradca kulinarny Sokołowa, przygotował kilka potraw uwzględniających potrzeby diabetyków, m.in. sałatkę
z Bavette, carpaccio wołowe, polędwicę chateaubriand z purée z dyni i suszonymi pomidorami. Dominikowi Moskalenko przez cały dzień towarzyszyła dietetyczka Anna Karczewska.
Przepis na sałatkę z Bavette można znaleźć na stronie: http://menudiabetyka.pl/salatka-z-bavette/.