Zero waste – 100% smaku bez marnowania żywności

Jak unikać marnowania żywności? Jak na co dzień być bardziej odpowiedzialnym wobec zużywania naturalnych zasobów? Kolejne warsztaty kulinarne Sokołów odbyły się pod hasłem „Zero waste”. Uczestniczący w nich blogerzy, wspólnie z prowadzącym spotkanie szefem kuchni Piotrem Kucharskim, przyrządzili wyśmienite potrawy na bazie tych produktów, które najczęściej są wyrzucane.

Przeciw marnowaniu żywności

Marnowanie żywności jest poważnym i globalnym problemem. Najczęściej wyrzucane są: pieczywo, wędliny, owoce i warzywa. Przyczyn jest wiele – to m.in. złe przyzwyczajenia, kupowanie ponad potrzeby, brak planowania jadłospisu, niewłaściwe przechowywanie. Z drugiej strony – jest bardzo mała świadomość możliwości wykorzystania tzw. resztek jedzenia oraz np. tych części warzyw, które zazwyczaj trafiają do śmieci. – Firma Sokołów przywiązuje szczególną wagę do zasad zrównoważonego rozwoju, a ideologia „Zero waste” jest z pewnością ważnym jego elementem – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Czujemy się odpowiedzialni nie tylko za produkty, które dostarczamy konsumentom, ale też za środowisko, w którym działamy. Dlatego tematem naszych ostatnich warsztatów było „Zero waste”. Wspólnie z szefem kuchni Piotrem Kucharskim, staraliśmy się pokazać, jak ograniczać generowanie odpadków oraz jak najpełniej wykorzystywać te produkty, którymi dysponujemy. Opierając się na prostych, a jednocześnie bardzo pomysłowych przepisach, wspólnie przygotowaliśmy znakomite dania.

Trzy kroki do „Zero waste” w domu

Prowadzący warsztaty Piotr Kucharski zwrócił uwagę na trzy kroki, kluczowe w zachowaniu odpowiedzialnej postawy na co dzień. Pierwszy z nich to przeciwdziałanie marnowaniu jedzenia, w którym ważne są dobrze zaplanowane zakupy – częste, lecz mniejsze; umieszczanie zakupów w miejscach gwarantujących odpowiednie przechowywanie oraz właściwe przetwarzanie.

Szczególnie mocno podkreślone zostało zużywanie produktów, powszechnie uznanych za „resztki” – takich jak obierki, końcówki warzyw czy pieczone kości. To właśnie one stały się bazą potraw przyrządzonych podczas warsztatów.

Drugim ważnym krokiem jest przeciwdziałanie marnowaniu energii i wody. Często do przygotowania całego posiłku wystarczy jedno źródło energii – np. piekarnik, w którym można przygotować kilka dań jednocześnie na różnych poziomach. Piekarnik zużywa najwięcej energii podczas rozgrzewania, dlatego dobrym pomysłem jest wykorzystanie nagrzanego już urządzenia do przyrządzenia posiłku na kolejny dzień. Trzecim elementem jest wreszcie odpowiednia segregacja śmieci, umożliwiająca powtórne wykorzystanie wielu materiałów oraz – w miarę możliwości – kompostowanie.

Wyśmienite dania w stylu „Zero waste”

Bazując na produktach, dla których często trudno znaleźć zastosowanie w gotowaniu, blogerzy przygotowali oryginalne i pełne smaku dania. Z użyciem resztek wędlin powstały smażone krokieciki z kaszy mazurskiej. Ich doskonałym dopełnieniem stał się sos przygotowany na bazie pasty mięsno-warzywnej (np. Pasty – wieprzowina z grillowaną papryką Sokołów). Ziemniaki w stylu „Zero waste” to danie proste, a jednocześnie zaskakujące wyśmienitym smakiem. Pieczony ziemniak został zaserwowany w towarzystwie takich dodatków, jak starta łodyga brokułu, podsmażone resztki wędlin, pieczone mięso oraz chrupiące chipsy z obierków marchwi. Całości dopełnił wyjątkowo aromatyczny sos, przyrządzony z długo gotowanego wywaru na bazie kości z pieczonego mięsa, obierek z warzyw, głąba kapusty i podwiędłych ziół. Trzecie danie było pomysłem na wykorzystanie jedzenia, które często zostaje po wielkanocnym ucztowaniu. Resztki pasztetu, szynki, białej kiełbasy czy jaj można podać zapieczone w smakowitych drożdżowych bułeczkach.

Każdy z gości otrzymał bawełniane woreczki do żywności, które pomagają w skutecznym ograniczaniu zużycia torebek foliowych.

Temat „Zero waste” wzbudził ogromne zainteresowanie zgromadzonych blogerów. Wspólnemu posiłkowi, który stanowił zwieńczenie spotkania, towarzyszyła ożywiona dyskusja na temat możliwości ograniczenia marnowania żywności i innych zasobów.