Sukces podopiecznych Sokołowa podczas międzynarodowego konkursu - działania CSR
W ostatni weekend kwietnia rzeszowski Rynek był miejscem zaciętej rywalizacji podczas V Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej. I miejsce w konkursie zdobyły uczennice klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych z Jarosławia, której patronem jest Sokołów - wspieranie młodych talentów, to podstawowe założenie idei CSR w Sokołów SA.
Między tradycją a wsparciem CSR
Celem Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej jest edukacja młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych. W Sokołowie chętnie angażujemy się w wspieranie edukacji i to na wielu płaszczyznach, co jest spójne z filozofią firmy i założeniami CSR. Zaś edukacja kulinarna wprost idealnie wpasowuje się w działania Sokołowa. Warto dodać, że motywem przewodnim kwietniowego konkursu były początki kuchni polskiej, wywodzącej się z kuchni dworsko-zamkowej.
Zadanie polegało na przygotowaniu i serwisie autorskich dań dla 6 osób w czasie 90 minut. Dwuosobowe zespoły musiały wykonać dwa dania: przystawkę z wykorzystaniem wołowiny (górnej zrazowej) oraz danie główne z wieprzowiną. Zwycięski duet przyrządził schab z kością na młodym ziemniaku w asyście purée z kiszonej kapusty z sosem z buraczków ćwikłowych oraz zakąskę – górną zrazową na purée z owoców leśnych obok galaretki z rokitnika i zielonej oliwy.
Serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów! Podzielając radość zwycięzców, cieszymy się jednocześnie z tego, że nasze działania CSR przynoszą rzeczywiste rezultaty.