Smakuj polską wołowinę
Grupa Sokołów aktywnie uczestniczyła w przygotowaniu „Study Tour: Szlakiem polskiego mięsa – Smakuj WOŁOWINĘ! 2017”. Głównym celem spotkania była promocja polskiej wołowiny wśród dziennikarzy mediów branżowych i ogólnopolskich. Zaproszeni goście wzięli udział w konkursie kulinarnym oraz mieli niepowtarzalną okazję zwiedzania oddziału Sokołów S.A. w Kole.
W dniach 3-5 kwietnia Związek Polskie Mięso zrealizował po raz trzeci spotkanie z cyklu: „Szlakiem polskiego mięsa – smakuj WOŁOWINĘ! 2017”.
Główną atrakcją tegorocznego wyjazdu był II Konkurs Kulinarny „Meat Master 2017”. Dziennikarze zostali podzieleni na zespoły, a ich zadaniem było przyrządzenie dania, którego głównym składnikiem był stek z antrykotu. Po burzliwej naradzie jury pod przewodnictwem znanego krytyka kulinarnego, Macieja Nowaka, wybrało trzy zwycięskie drużyny:
1 miejsce – Monika Jankowska-Kapica, Agnieszka Domańska
2 miejsce – Jolanta Wilczak, Anna Wysoczańska, Tadeusz Wojciechowski
3 miejsce – Anna Guttman, Przemysław Bociąga
Nagrodą specjalną w konkursie były warsztaty kulinarne Sokołów, które wygrała para Anna Guttman i Przemysław Bociąga.
Ważną częścią spotkania była konferencja ekspercka, podczas której dziennikarze zdobyli pogłębioną wiedzę dotyczącą wołowiny. Pierwszym z prelegentów był Dyrektor Instytutu Ekonomii Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej – prof. dr hab. Andrzej Kowalski. Opowiedział on m.in. o tym, jak zmienia się struktura spożycia wołowiny w Polsce oraz jakie są prognozy na przyszłość. Szef Kuchni Sokołowa pokazywał i tłumaczył, skąd pochodzą fragmenty wołowiny, które kupujemy w sklepach, oraz jak można je wykorzystać w kuchni.
Ten długi dzień został zwieńczony wspólnym grillowaniem. Dominik Moskalenko pokazał wszystkim zainteresowanym m.in. jak prawidłowo przygotować stek czy zrobić idealne burgery wołowe.
Ostatnim punktem programu było zwiedzanie zakładu produkcyjnego Sokołów S.A. w Kole. Szczególne wrażenie na odwiedzających wywarła czystość produkcji oraz proces sezonowania mięsa. Podczas lunchu goście mieli niepowtarzalną okazję porównania dwóch rodzajów wołowiny sezonowej: na mokro oraz na sucho.