Oświadczenie w sprawie obecności białka soi

                                                                                                                                                                                                                             Sokołów Podlaski  2024-12-03

 

                                          O Ś W I A D C Z E N I E

 

Szanowni Państwo, informujemy, że w związku ze stwierdzeniem obecności białka soi w produkcie:
•    „Konserwa turystyczna 300 g”, o numerach partii od 03.03.2026 416A.A do 03.03.2026 416A.J, z terminem przydatności do spożycia 3.03.2026 
niezwłocznie po otrzymaniu zawiadomienia, podjęliśmy działania zmierzające do natychmiastowego wycofania wyżej wymienionego produktu z rynku. 
Zapewniamy, że stwierdzona w produkcie obecność soi jest na poziomie śladowym i nie wynika z intencjonalnego zastosowania – w składzie produktu nie występuje żaden składnik zawierający soję. Możliwa przyczyna obecności białka soi jest przedmiotem naszej wnikliwej analizy obejmującej zarówno surowiec mięsny, jak i wszystkie dodatki, z których wytwarzamy wyżej wymieniony produkt. W celu zidentyfikowania źródła pochodzenia w produkcie śladowych ilości białka sojowego przekazaliśmy do badań w niezależnym laboratorium produkty z następnych partii produkcyjnych oraz próbki z powierzchni maszyn i urządzeń używanych do produkcji wyżej wymienionej konserwy. Wyniki badań będą podstawą do ustalenia i wdrożenia działań wykluczających możliwość wystąpienia w przyszłości podobnej sytuacji.
Zapewniamy ponadto, że wszystkie produkty Sokołów dostępne w sprzedaży, są w pełni bezpieczne i spełniają wszelkie wymagania prawa żywnościowego. Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dostarczane naszym Konsumentom były synonimem wysokiej jakości, dobrego smaku oraz przede wszystkim bezpieczeństwa. Prowadzone przez Sokołów S.A. systematycznie i na szeroką skalę badania laboratoryjne chemiczne i mikrobiologiczne (ok. 120 000 w ciągu roku, czyli ok. 10 000 miesięcznie), dostarczają wyników, które są tego potwierdzeniem.

 

Antoni Gibowicz

Główny Specjalista ds. Jakości
(Lekarz weterynarii-Specjalista z Zakresu Higieny Zwierząt
Rzeźnych i Żywności Pochodzenia Zwierzęcego)