Odkrywanie nowych kompozycji kulinarnych podczas warsztatów Sokołów
Sokołów po raz kolejny zaprosił blogerów na wspólne gotowanie. Tym razem tematem przewodnim stało się odkrywanie nowych kulinarnych połączeń sezonowanej wołowiny z różnego rodzaju piwami rzemieślniczymi. Uczestnicy spotkania mieli okazję zwiedzenia siedleckiego browaru Brofaktura oraz zapoznania się z procesem warzenia piwa, a w drugiej części warsztatów w Dworku Ziemiańskim przygotować wyjątkowe dania z grilla.
– Ideą sokołowskich warsztatów jest kreowanie nowych trendów kulinarnych i kreatywne podejście do łączenia smaków – mówi Aleksandra Chalimoniuk, Dyrektor Spółki ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Odpowiadając na ogromne i wciąż rosnące zainteresowanie piwami lokalnymi, kraftowymi, chcieliśmy pokazać, jak ciekawie wprowadzić je w obszar kulinarnego zastosowania. Wołowinę, najczęściej zestawianą z winem, tym razem połączyliśmy z niebanalnymi smakami złocistego trunku.
Warsztaty rozpoczęły się w nietypowym miejscu. W zabytkowej przestrzeni dawnej Hali Targowej w centrum Siedlec mieści się Brofaktura – browar restauracyjny. Główny piwowar Bartłomiej Imieliński oprowadził gości po jego zakątkach i szczegółowo przedstawił im proces warzenia. Każdy miał okazję skosztować słodu jęczmiennego – delikatnie karmelowego oraz prasowanego chmielu, o specyficznym, wyrazistym smaku. Gościom zaserwowano różne rodzaje piwa, warzone w Brofakturze, które idealnie skomponowały się z sokołowskimi przekąskami mięsnymi.
Druga część warsztatów odbyła się w niezobowiązującej atmosferze garden party, w scenerii Dworu Ziemiańskiego w Woli Suchożebrskiej. Szef kuchni Dominik Moskalenko opowiedział o tajnikach sezonowania wołowiny i dokonał jej rozbioru, tłumacząc proces krok po kroku. Podkreślił, iż na wartość przyrządzonej potrawy ma wpływ nie tylko to, w jaki sposób przygotujemy marynatę – decydujące znaczenie ma jakość mięsa. Najbardziej cenioną wołowiną na świecie jest ta dojrzewająca i taką właśnie w swoim asortymencie ma firma Sokołów. Uczestnicy warsztatów mieli okazję spróbowania wołowiny sezonowanej na sucho. Przygotowana w marynatach i sosie z dodatkiem kraftowych piw idealnie sprawdziła się w grillowanych daniach: orientalnym szaszłyku z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi, polędwicy wołowej z chrupiącymi sałatami oraz burgerze z dodatkiem redukowanego piwa słodowego. Goście poznali również kolejne, wyjątkowe gatunki piwne, które zaprezentował Rafał Batorowicz z firmy Sokołów S.A., prywatnie pasjonat browarnictwa. Wyjaśnił, że łyk lagera pale ale lub guinessa może znacząco wzbogacić, albo nawet zmienić smak dania. Sezonowany osiem tygodni rostbef w połączeniu z zaproponowanym przez niego Russian Imperial Stout zawojował kubki smakowe nawet największych sceptyków piwa. Pozytywnym zaskoczeniem było także zestawienie mocnego i słodkiego lagera z wołowymi burgerami czy dojrzewającej kiełbasy z belgijskim lambikiem o intensywnym smaku malin.
– Takimi spotkaniami chcemy przypominać, że ze wspólnie przyrządzanego posiłku, spożywanego w niespiesznej atmosferze, możemy czerpać ogromną przyjemność – podsumowuje Aleksandra Chalimoniuk, Dyrektor Spółki ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – To chwila oddechu w codziennym pędzie, która pozwala na nowo odkrywać bogactwo smaków. Warto z tego korzystać.