Dla zdrowia seniora – warsztaty kulinarne Sokołów

Sokołów stawia sobie za cel kreowanie nowych trendów żywieniowych oraz propagowanie zdrowego trybu życia. Eksperci wiele uwagi poświęcają osobom o szczególnych wymaganiach dietetycznych, dlatego kolejne warsztaty kulinarne Sokołów poświęcone były żywieniu seniorów. 

Głównymi tematami spotkania było to, jak współcześnie wygląda przeciętna dieta osób starszych, jaka być powinna i jak ją zmienić. Uczestnikami warsztatów byli seniorzy, blogerzy oraz redakcja magazynu „Kukbuk”. Program obejmował zarówno wspólne przygotowanie potraw odpowiednich dla osób starszych, jak i prezentacje tematyczne. Laura Osęka, psychodietetyczka i edukatorka żywieniowa, przedstawiła psychologiczne aspekty żywienia seniorów. 

W podeszłym wieku następują duże zmiany w stanie zdrowia – również takie, które mają bezpośredni związek z jedzeniem (problemy trawienne, spadek apetytu, pogorszenie stanu uzębienia, osłabienie zmysłów smaku i węchu). Seniorzy często nie posiadają wiedzy o właściwym odżywianiu, a spadek poziomu życia, samotność czy brak możliwości zrobienia zakupów w negatywny sposób odbijają się na ich diecie. Niedożywienie osób starszych to poważny problem społeczny, a ich przeciętny jadłospis jest monotonny i ubogi w składniki odżywcze (za mało pełnowartościowego białka, warzyw i owoców, a za dużo przetworzonej żywości i rafinowanego cukru). 

Jakie są podstawowe zasady odpowiednio zbilansowanej diety osoby w podeszłym wieku? Zapotrzebowanie energetyczne seniora jest przynajmniej o 10% mniejsze niż w przypadku osoby dorosłej, natomiast zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne rośnie. Standardowo dieta osoby starszej powinna składać się w 60% z węglowodanów, w 20% z białka i w 20% z tłuszczów. Na talerzu seniora nie może zabraknąć chudego mięsa, tłustych ryb, dobrych produktów zbożowych, nabiału, orzechów i ziaren, warzyw oraz owoców oraz dużej ilości wody. O dietę seniora w znaczącym stopniu powinny zadbać osoby młodsze – dzieci i wnuki. Jak to zrobić? Warto jak najczęściej jeść wspólnie z seniorami i jeść to samo, co oni (tylko inaczej doprawione), przygotowywać ciekawe, kolorowe posiłki i pomagać w wyborze niedrogich, ale zdrowych produktów. Wiele pomysłów na smaczne, proste i przystępne cenowo dania dla seniorów znaleźć można na stronie www.smakidobregozycia.pl. 

W diecie seniora niezwykle istotnym składnikiem jest białko, a jego ważnym źródłem – dobre jakościowo mięso. Godna polecenia jest wieprzowina – o czym podczas warsztatów mówił współpracujący z Sokołowem szef kuchni Łukasz Konik (główny kucharz w obiektach należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój). Wieprzowina ma mało tłuszczu (15% mniej niż 20 lat temu), mało cholesterolu, zawiera natomiast tłuszcze nasycone, cenne witaminy i pierwiastki. Jak przyrządzić z niej efektowne i zdrowe dania odpowiednie dla seniorów, uczestnicy warsztatów mogli przekonać się podczas wspólnego gotowania z dwoma szefami kuchni: Łukaszem Konikiem i Dominikiem Moskalenko.

Relacje z warsztatów można obejrzeć na stronie:
https://www.youtube.com/watch?v=FaxGplyCanU&feature=youtu.be