Akcja #ucieknijcukrzycy Sokołów S.A.
25 maja odbyło się pierwsze szkolenie dla pracowników centrali oraz oddziału Sokołów S.A. w Sokołowie Podlaskim w ramach akcji #ucieknijcukrzycy. Uczestnicy mogli zbadać u siebie poziom cukru, a także dowiedzieć się m.in. jak prawidłowo bilansować swoją dietę, aby uniknąć tej groźnej choroby.
Część merytoryczną szkolenia poprowadziła dietetyk Agnieszka Piskała, opowiadając np. jakie są pierwszej objawy cukrzycy, co zrobić, żeby jej uniknąć i jak komponować swój codzienny jadłospis – co jeść, a czego się wystrzegać. Następnie pracownicy spotkali się przy wspólnym posiłku przygotowanym przez szefa kuchni Sokołowa – Dominika Moskalenko.
Dominik przedstawił uczestnikom szkolenia propozycję dań, które można w bardzo szybki sposób przygotować w swoim domu. Na stołach pojawiły się więc kanapki z szynką pieczoną Naturrino, która posiada bardzo istotny w cukrzycowej prewencji niski indeks glikemiczny. Nie zabrakło również wołowiny, która ze względu na niską ilość tłuszczu jest świetnym wyborem dla cukrzyków. Dominik zaserwował również gościom prostą w przygotowaniu sałatkę z bavette oraz tatara z ligawy. Wszystkie przepisy można znaleźć na stronie www.sokolow.pl.
Cukrzyca to problem, z którym boryka się już prawie 3 mln Polaków – kolejne 3 mln są nią poważnie zagrożone. W trosce o zdrowie swoich pracowników oraz ich rodzin Grupa Sokołów rozpoczęła akcję #ucieknijcukrzycy, w ramach której przez cały rok prowadzone są działania dotyczące zapobiegania tej chorobie.